Raziščite terapevtski coaching z mnogih zornih kotov!

Poglejte odgovore na pogosta vprašanja. Tako informirani boste lažje izbrali za vas optimalen proces terapevtskega coachinga, ki  vam bo dal za vas optimalne rezultate.

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=LCZJ&webforms_id=8249502" css="on" center="off" center_margin="200"/]

Raziščite terapevtski coaching z mnogih zornih kotov!

Poglejte odgovore na pogosta vprašanja. Tako informirani boste lažje izbrali za vas optimalen proces terapevtskega coachinga, ki  vam bo dal za vas optimalne rezultate.

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=LCZJ&webforms_id=8249502" css="on" center="off" center_margin="200"/]

S klikom na + pri posameznem vprašanju se bo polje razširilo in pokazal se bo odgovor.

Kakšna je razlika med terapevtskim coachingom in ostalimi terapevtskimi ali coaching metodologijami?

Ko sem 2016 lansiral termin terapevtski coaching, v Sloveniji nihče tega ni uporabljal za opis svoje metodologije. Terapevtski coaching zato opisuje mojo metodologijo, ki je edinstvena, ker je pač samo moja.

Razlikuje se od ostalih znanih ali ustaljenih terapevtskih in coaching pristopov po edinstveni kombinaciji naslednjih elementov:

 • Vsebuje tako terapijo kot coaching. Malo terapevtov izvaja coaching. Še manj coachev izvaja terapijo. Jaz sem mnenja, da eno brez drugega v mnogih situacijah enostavno ne gre.

  • Če nekomu s terapijo pomagam rešiti težavo, ki je imela do tedaj velik vpliv na njegovo življenje, mu moram pomagati, da bo vzpostavil novo življenje od tam naprej.

  • Če nekomu s coachingom pomagam dosegati nove cilje, se bo v tem procesu soočal tudi s programi v podzavesti, ki jih je treba odpravljati s terapevtskimi pristopi.

 • V osredju procesa je klient, ki bo skozi proces spoznal svoje do tedaj skrite sposobnosti obvladovanje neželenih situacij. To bi sicer moralo veljati pri vsaki terapoiji in coachingu, vendar to ni tam, kjer:

  • Terapevt prevzame totalno aktivno vlogo in omogoči klientu, da je totalno pasiven.

  • Coach spremeni procesa coaching v svetovanje.

 • Analiza preteklosti ni potrebna. Sedanje težave je možno reševati brez regresij. Je pa tudi res, da je kdaj možno z regresijo rešiti nekaj, kar sicer drugače ne bi šlo, ker ima pač klient taka prepričanja. Ampak načeloma se regresijam izogibam, ker postavijo klienta v totalno pasivno vlogo.

 • Pri postavljanju plana za doseganje ciljev je možno odpravljati prepreke vnaprej. To zveni malce znanstveno fantastično, ampak s primernim delom s podzavestjo lahko danes vidimo, kaj bo nekoga zablokiralo v prihodnosti.

 • Klient se skozi sam proces nauči tehnike dela s podzavestjo, ki mu omogočajo, da lahko vse bolj sam prevzema obvladovanje podzavesti v svoje roke. Cilj je, da klient postane gospodar svoje podzavesti, ker ozavesti, da je to možno.

 • Po potrebi uporabljam hipnozo (predvsem pogovorno in budno in zelo malo klasične razen v izjemnih primerih) za lažje doseganje nivojev v podzavesti, kjer je potrebno narediti spremembe.

 • Kombiniram veliko število tehnik, kar mi omogoča, da pravzaprav za vsakega najdem tisti proces, ki je zanj primeren. Čeprav je na nivoju same metodologije proces določen, je izvedba popolnoma odvisna od klientovega težave in njegove sposobnost in pripravljenosti prepuščanja določeni tehniki.

 • Nenazadnje je tukaj tudi garancija za zadovoljstvo z rezultati in vračilo denarja v primeru, da primernega zadovoljstva ni. Smatram, da je tako edino pošteno in je kakršnokoli nategovanje ljudi posledično izključeno.

 

Kakšne situacije je možno reševati s terapevtskim coachingom?

Terapevtski coaching omogoča reševanje širokega spektra situacij. Od takih, ki zahtevajo čisto terapijo do takih, ki zahtevajo čisti coaching in vse vmes.

To seveda zveni kot čarobna palčka, ampak razlaga je preprosta. Pri terapevtskem coachingu delamo direktno ali indirektno s podzavestjo, ki je odgovorna za naše psihično stanje.

Zato je možno s terapevtskim coachingom poskusiti rešiti vse težave, ki izvirajo iz psihe.

Kakšen je tipičen proces terapevtskega coachinga?

Ne obstaja tipičen proces kot tak, ker so situacije klientov različne. Zato sem skreiral nekaj različnih možnih procesov, kjer lahko v posameznem procesu ali v kombinaciji najdete takega, ki vam najbolj ustreza.

Poglejte na meni opcijo Ko potrebujete terapijo ali coaching

(VIDEO) Kako hitro lahko pričakujete rezultate pri terapiji v procesu terapevtskega coachinga?

Na to sicer vpliva več faktorjev. Po moje najpomembnejši je vpetost programa, ki povzroča težave, v ostale programe v podzavesti.

Če je ta vpetost majhna (da bi bila nič, je praktično nemogoče!), je možno doseči rezultate hitro.

Če pa je vpetost obsežna in kompleksna, potem pa hitri rezultati niso možni oziroma so samo začasni. To je tako kot bi črno steno prebarval z belo barvo, ampak stena ne bo bela, ker bo črna barva udarjala skozi.

Za boljše razumevanje, zakaj je tako, si poglejte video. Videli boste tri (teoretične) primere reševanja strahu, ki pa zaradi različne vpetosti programa strahu v podzavesti zahtevajo vsak drugačen pristop.

(VIDEO) Kako hitro lahko pričakujete rezultate pri coachingu v procesu terapevtskega coachinga?

Seveda je to v največji meri odvisno od tega, kaj sploh želite doseči v procesu terapevtskega coachinga.

Zato si poglejte video, kjer je odgovor na zadano vprašanje ponazorjen na lahko razumljiv način v grafični obliki.  Še vedno velja: “Slika je vredna tisoč besed. Video pa tisoč slik.” 🙂

(VIDEO) Kateri pristop v terapiji je primeren za vas, ne samo v procesu terapevtskega coachinga, ampak na splošno?

Ko potrebujete terapevtsko pomoč, je dobro vedeti, pomoč katerega nivoja je smiselno iskati. O katerem nivoju govorim? Ne o terapevtskih tehnikah kot takih. Te so lahko bolj ali manj zahtevne, kompleksne ipd.

Govorim o nivoju ,ki je povezan z nivojem vaše osebnostne razvitosti. Če nivo terapije ni usklajen z nivojem vaše osebnostne razvitosti, potem po vsej verjetnosti terapija ne bo imela pričakovanega učinka.

Za podrobnejšo razlago si poglejte video, kjer je to razloženo z izmišljeno zgodbico o človeku, ki čepi visoko na drevesu, ki ga sam maje in mu je zaradi tega slabo. Povezava z resničnim življenjem je garantirana!

Kakšna je razlika med pasivnim in aktivnim sodelovanjem v procesu terapevtskega coachinga?

Pasivno sodelovanje pomeni, da se klient prepusti terapevtu oz. coachu in ta naredi, kar pač naredi. Še posebno je to prisotno pri hipnoterapijah, kjer se hipnoterapevti radi predstavljajo kot močni hipnotizerji, ki vas bodo hipnotizirali in tako vse rešili.

Če pa coach dovoli, da klient prevzame pasivno vlogo, potem ni več coach, ampak postane svetovalec.

Pri terapevtskem coachingu pasivna vloga klienta NI možna. Eden od ciljev terapevtskega coachinga je namreč, da klient ozavesti svoje sposobnosti in zmožnosti za reševanje svojih težav.

To pa je možno samo z aktivnim sodelovanjem v procesu terapevtskega coachinga.

Zato je terapevtski coaching skupna kreacija vas in mene.

Obstajajo izjeme, kjer prevzamem totalno aktivno vlogo za določen krajši čas, ker tako pač narekuje situacija. Ampak poudarek je v tem primeru je na besedi izjema.

 

Ali obstaja kakšna garancija?

Za svoje storitve terapevtskega coachinga dajem garancijo na vaše zadovoljstvo z rezultati.

Pozor! Govorim o vašem zadovoljstvu z rezultati, ne pa o rezultatih samih. Ne morem namreč dati garancije na rezultate, ker je večina terapevtskega coachinga izvedena v aktivnem sodelovanju vas v procesu.

Brez tega sodelovanja pravih in dolgoročnih rezultatov ne bo. Kljub temu velja delna garancija, ki v večini primerov pomeni vrnitev 50% plačila.

V določenih redkih primerih je garancija celo 100%. Tam garantiram rezultate ali pa vam vrnem denar v celoti.

Zato preverite garancijo pri procesu terapevtskega coachinga, ki ga boste izbrali za vas.

Kakšne so potrebni izpolnjeni predpogoji in predpriprave za vas, če (v)stopite v proces terapevtskega coachinga?

Splošno veljaven odgovor je, da ne potrebujete nobenih predpriprav in ni vam treba izpolnjevati nobenih pogojev za vstop v proces terapevtskega coachinga.

Vsekakor pa velja, da boste dosegli svoje cilje bolj optimalno, če ste že na poti osebnostnega razvoja in prevzemate odgovornost za svoje rezultate v življenju.

Kot taki boste brez težav aktivno sodelovali v procesu terapevtskega coachinga. Rezultat bo ne samo rešitev situacije, zaradi katere ste vstopili v ta proces, ampak tudi dvig v obvladovanju svoje podzavesti.

V kolikor boste želeli iti v apliciranju celotne metodologije terapevtskega coachinga do konca, boste lahko postali sami svoj terapevt in coach.

Je terapevtski coaching prava rešitev za vas?

To je zelo enostavno preveriti. Veljati mora vse od spodaj navedenega:

 • Imate težavo v življenju, ki bi jo radi rešili.

 • Pripravljeni ste sprejeti dejstvo, da ste sami pomemben del rešitve te težave.

 • Pripravljeni ste slediti procesu terapevtskega coachinga, dokler imate občutek, da vas pelje v pravo smer.

 • Razumete in sprejemate dejstvo, da se večina življenjskih težav ne reši instantno, ker je za to potreben določen čas in energija z vaše strani.

Na kakšne načine poteka terapevtski coaching?

Terapevtski coaching se lahko izvaja na različne načine:

 • V živo

 • Na daljavo po video povezavi kot jo omogoča Skype, Zoom ipd.

 • Po telefonu

 • Po elektronski pošti

Imel sem že tudi klientko v tujini, kjer sem del coachinga izvedel preko sms sporočil.

Kaj se pričakuje od vas v procesu terapevtskega coachinga?

Če želite doseči optimalne rezultate v optimalnem času z optimalnimi stroški, potem je koristno, da :

 • Se seznanite z informacijami na portalu, ker boste boljše razumeli, zakaj proces poteka kot poteka.

 • Aktivno sodelujete v procesu tj. prevzamete svoj del odgovornosti za končni rezultat.

 • Sledite navodilom in delate vaje in domače naloge.

 • Uporabljate odprto in direktno komunikacijo glede vašega doživljanja procesa, kar meni omogoči, da vam pomagam na optimalen način.

Kateri so bistveni principi, po katerih delujem v procesu terapevtskega coachinga?

Zavedanje, da procese v telesu vodi podzavest.

 • Če ne postanemo gospodarji podzavesti, potem nas le-ta premetava kot se ji zdi.

 • Na srečo obstajajo načni , kako lahko postanemo gospodarji podzavesti v taki meri, da lahko zaživimo brez psihičnega trpljenja.

V nas je vse, kar potrebujemo za prehod na višji nivo bivanja.

 • Zato je meni pomembno, da klient to ozavesti in postane samostojen.

 • Nisem pristaš procesov, kjer izpade, da terapevt ali coach sam magično reši klientov problem. Tak pristop klienta ne naredi gospodarja njegove podzavesti.

 • Človek, ki ni gospodar svoje podzavesti, mora celo življenje hoditi k nekomu za pomoč pri težavah. Ozaveščen in opolnomočen človekpa lahko prej ko slej sam pomaga sebi in tudi drugim.

Pin It on Pinterest

Share This